Annonser
Logga in
Användarnamn:

Lösenord:

Glömt?
Bli medlem
Bli medlem gratis och få tillgång till alla statistikfunktioner.
Reklam


Översikt av databaser

Databas - vad är det?

En databas är ett sätt att lagra data så att datan blir sökbar och går att kombinera ihop till olika listor på en mängd trevliga sätt. En databas består av tabeller och tabeller består av kolumner och rader. Om du strukturerar din databas på ett bra sätt så finns ingen information på flera ställen i databasen.

SQL - vad är det?

SQL står för Structural Query Language. SQL är det språk man använder för att hämta, ändra och spara information i en databas. Det är samma grundspråk som används i alla databaser men vissa mindre skillnader förekommer som är specifikt för respektive databas.

Olika databaser

Oracle

Oracle är en databas som används av många stora företag. Oracle är bra på att hantera stora datamängder. Till en personlig webbsida eller mindre företag eller organisation så kommer du troligtvis aldrig upp i så mycket data att du har någon nytta av en Oracle-databas. Dessutom är idag opensource-databaserna (MySQL och PostgreSQL) så pass bra att till och med stora företag och myndigheter använder dessa. Därför är Oracle inget jag rekommenderar att använda då den är väldigt dyr.

MySQL

MySQL är en opensource, enkel och bra databas som jag rekommenderar både för nybörjare och andra. Programmerar du i PHP är en MySQL-databas ett mycket bra val eftersom det finns en mängd trevliga funktioner för MySQL i PHP som är mycket enkla att använda. MySQL är gratis och har mycket bra dokumentation. För nybörjare finns även en tutorial som man kan läsa för att överhuvudtaget förstå hur en databas fungerar. Grafiskt administrationsprogram finns också som är mycket bra och kan laddas ner på deras webbplats.

PostgreSQL

PostgreSQL är en opensource och gratis databas. Det är denna databas som används på denna sajt och även på recepten.se.
Anledningen till att jag valt PostgreSQL är att den har en öppnare opensource-licens än MySQL. Idag är det också lite oklart vad som kommer hända med MySQL då Oracle numera äger den och därför byter många från MySQL till PostgreSQL. Jag har kört PostgreSQL sedan 2003 och är en nöjd användare.
PostgreSQL är precis som MySQL gratis att använda. Det finns ett bra grafiskt administrationsprogram vid namn PgAdmin som också är gratis.

SQL Server

SQL Server är en databas utvecklad av Microsoft som ofta används på Windowsservrar tillsammans med Microsofts webbserver IIS. För de som utvecklar i ASP.NET så är det mycket vanligt att använda SQL Server.
SQL Server är gratis att använda med vissa begränsningar men som är fullständigt tillräckliga för en medelstor webbplats. Administrationsgränssnitt till databasen är däremot inte gratis.

Microsoft Access

Access är en mycket enkel databas från Microsoft som man använder programvaran med samma namn för att skapa tabeller, frågor och grafiska gränssnitt m.m. Databasen i sig är gratis att använda, men programvaran kostar pengar. Access är inget jag rekommenderar då man snabbt känner dig mycket begränsad. Endast pyttesmå applikationer kan Access vara bra till.

 

13 kommentarer | Läs/skriv kommentarer