Annonser
Logga in
Användarnamn:

Lösenord:

Glömt?
Bli medlem
Bli medlem gratis och få tillgång till alla statistikfunktioner.
Reklam


Vad är DNS? primär? sekundär? pekning?

Webbsidor ligger på datorer som agerar servrar och varje dator har ett unikt IP-nummer som identifierar dem ute på internet. Om du skriver in http://ip-nummer i din webbläsare så kommer du komma till den dator som har det ip-nummer du skrev in, förutsatt att det finns en webbserver på den datorn som svarar på port 80 som är default för http. Prova t.ex. att skriva http://212.112.162.203 så kommer du till aftonbladet.

Men det vore ju ganska tråkigt om man var tvungen att skriva in ip-numret på adressraden i webbläsaren - därför finns domäner så att en webbsida kan ha ett namn med bokstäver istället.

Frågan är då hur din dator ska kunna veta till vilken dator den ska när du skriver in t.ex. http://www.susnet.se. Den måste alltså på något sätt ta reda på vilket ip-nummer som den dator som webbsidan susnet.se finns på. Det är här DNS kommer in. DNS står för Domain Name System. Dessa servrar finns runt om på nätet och håller reda på vilket ip-nummer en viss domän hör till.

Varje domän måste ha en primär och en sekundär DNS-server som båda pekar till webbserverns ip-nummer. Den sekundära DNS-servern används endast då den primära av någon anledning inte går att nå.

Definition: peka till. Det betyder att DNS-servern helt enkelt vet vilket ip-nummer som en viss domän har så att när någon frågar DNS-servern efter en domän så säger den "gå till det här ip-numret".

Men alla DNS-servrar kan inte hålla reda på alla ip-nummer till alla domäner. Jag förklarar hur det fungerar genom ett exempel. När du skriver in http://www.aftonbladet.se i din webbläsare så frågar den först den DNS-server som finns i det nät som din dator finns i. Är du uppkopplad till internet via t.ex. Telia så har Telia en DNS-server som din dator hittar. Eftersom aftonbladet.se är en ganska populär domän så vet säkert Telias DNS-server att aftonbladet.se har ip-nummer 212.112.162.203 och då skickas du vidare dit och allt är frid och fröjd. Men om du anger en domän som inte Telias DNS-server har lagrat ip-numret till? T.ex. min domän susnet.se är ju inte så fantastiskt populär att alla DNS-servrar har lagrat den. När inte din närmaste DNS-server vet vilket ip-nummer en domän är pekad till så kommer den att fråga den DNS-server som finns över den i strukturen. Och om inte den vet så kommer den fråga nästa osv enda tills du kommer till den allra högsta, toppdomänen, i det här fallet .se.

Nic-se som administrerar se-domänen har lagrat information om primär och sekundär DNS till alla se-domäner. Det är alltså här som primär och sekundär DNS för min domän alltid finns lagrad. När då Telias DNS får reda på vilket ip-nummer min domän har så kommer den också att lagra det - åtminstone ett tag, beroende på hur den är konfigurerad så att om du besöker min sida varje dag behöver din dator bara fråga närmaste DNS vilket ip-nummer min domän har. :)

 

21 kommentarer | Läs/skriv kommentarer