Annonser
Logga in
Användarnamn:

Lösenord:

Glömt?
Bli medlem
Bli medlem gratis och få tillgång till alla statistikfunktioner.
Reklam


Skapa layouter med PHP include

Exempelfiler till denna artikel finns för nedladdning exempelfiler.

Vad är PHP?

PHP är ett serverspråk som till skillnad från HTML och JavaScript körs på webbservern. Det betyder att denna kod är beroende av vad som är installerat på webbservern men helt oberoende av vilken webbläsare den som besöker din hemsida har. PHP kan användas för att skapa dynamiska sidor, använda databaser, skapa filer m.m. Konkreta exempel är gästböcker, forum, bokningssystem osv. Är du osäker på vissa ord betyder kan du läsa mer om serverspråk.

Vad behöver jag?

För att programmera PHP behöver du en texteditor (t.ex. anteckningar, emacs, dreamweaver etc.) och tillgång till en webbserver som stöder PHP.

Testa om din webbserver stöder PHP

För att testa om din webbserver stöder PHP kan du prova att ladda upp en fil med följande innehåll (ingår i filer för nedladdning):

Om du väljer att skapa filen själv (istället för att använda den som finns i nedladdningspaketet) döper du filen till t.ex. test.php. Filändelsen php är viktig!

Om du har problem med att få filändelsen till php kan du alltid öppna utforskaren/filhanteraren och ändra till rätt filändelse där.

När du laddat upp filen och sedan kör den ska det skrivas ut en hög med data på skärmen om servern stöder PHP. Om servern ej stöder PHP kommer inget att skrivas ut eller också kan det hända att en ruta kommer upp som frågar om du vill ladda ner filen. Då vet du att du tyvärr inte kan använda php på denna webbserver.

Vilken version av PHP stöder min webbserver?

I texten som skrivs ut då test.php körs, som beskrivits ovan, kan du läsa ut detta.

Om man ska lära sig att programmera "på riktigt" är nästa steg att gå igenom programmeringens grunder med variabler, if-satser osv. Men jag tänkte inte göra det här utan jag börjar med något väldigt enkelt som många har stor användning av nämligen att göra layouter med PHP. Detta gör man genom att använda en funktion som heter include och är mycket enkelt. Det är inte svårare än att skriva vanlig HTML-kod.

Layouter med php include

PHP-funktionen include ser ut så här:

Denna kodsnutt betyder att allt innehåll i filen med namn filnamn.php klistras in just på det stället i den filen som kodsnutten står. Det är egentligen allt - svårare än så är det inte! Men för att ni ska se hur det fungerar i praktiken så ger jag er följande exempel som du även kan ladda hem filerna till (överst på denna sida).

Du har en html-fil som ser ut så här:

Du vill att alla sidor ska ha samma logga och samma sidfot. Du lägger därför det översta t.o.m. </h1> i en fil som du döper till sidhuvud.php och det från och med <p>Din sidfot</p> i en fil som heter sidfot.php.

Du skapar även en index-fil med följande innehåll:

Lägg sedan upp filerna på servern i samma katalog och kör index.php. Sidan bör då få samma utseende som den ursprungliga HTML-sidan.

Sedan kanske du vill skapa fler sidor. En sida vill du ska handla om dig.

Spara då en fil med följande innehåll som jag.php.

Ladda upp filerna på servern och kör filen jag.php.

Nu hoppas jag att principen framgått och att du nu kan skapa dina egna layouter med PHP.

Vill du kommentera denna artikel gör du detta via länkarna nedan.

Nästa artikel handlar om hur man lösenordsskyddar sin hemsida.

 

42 kommentarer | Läs/skriv kommentarer